Buram buram tarih kokan yerin adıdır Kayseri….
Eski adı Mazaka. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, 5000 yıllık uygurluğun adeta açık hava müzesi… Tarihe adını altın harflerle yazdırmış, nice kıymetli şahsiyetler Kayseri’den çıkmış.
Mevlenanın hocası Seyyid Burhaneddin Hazretleri, Osmanlı medrese eğitim sisteminin kurcusu Davud-el Kayseri, Osmanlı Devleti’nin dünyaca ünlü mimarı Koca Sinan en çok bilinen isimlerdir. Dadaloğlu, Aşık Seyrani, Aşık Hasan gibi halk ozanlarını bağrından çıkarmış Kayseri…
Tarihte ilk organize ticaret merkezi Kayseri’de kurulmuş. Osmanlı’da İstanbul’dan sonra kurulan ikinci en büyük ticaret merkezi, Kayseri Kapalı Çarşı….
Camileri, Künbetleri, Külliyeleri,Medreseleri, Hastanesi, Vadisi,Köprüsü, Çarşısı, Kalesi ve Saymakla bitmeyecek tarihi öneme sahip mekanlar….
Kayseri’den Kareler…
Kayseri’nin coğrafyası
Coğrafi olarak Kayseri ; İç Anadolu’nun Kızılırmak bölümünde, kuzeyde Yozgat ve Sivas, batıda Niğde ve Nevşehir, güneyde Adana, güneydoğusunda Kahramanmaraş ve doğuda Malatya illeri arasında yer alır.
Medeniyetler tarihleri yaşar, tarihler mutfakta başlar
Biz Kayseri’yi anlatmaya yemeklerinden başlayarak,Kayseri’ye olan iştahınızı başlatmak ve artırmak istiyoruz 🙂 O enfes yemekleri yazacak olursak;
- Mantı
- Pastırma
- Yağlama.
- Kurşun Aşı
- Pöç
- Nevzine
- Develi Cıvıklısı
- 7. Sucuklu Köfte.
- 8. Tahinli Katmer
Sizlere Kayseri’yi ve yemeklerini tanıtmak, zihinlerinizde tattırmak için, TRT 2’nin hazırladığı Sarayın Lezzetleri programıyla baş başa bırakıyoruz;) İzlemeden geçmeyin deriz…
Yukarıda yazdığımız satırlarda Kayseri’yi kısada olsa sizlere tanıttık. İnşAllah başlattığımız bu yazı serisinin devamını getirmek istiyoruz. Bizi takip edin ve takipte kalın diyerek, esinlikler dileriz….