Siber Savaş nedir?

Siber savaş artık fütüristik bir kavram değil, günümüzün giderek artan dijital dünyasında, bir ülkenin ulusal güvenliği ve çıkarları için çok gerçek ve önemli bir tehdit oluşturuyor. 

Siber savaş tipik olarak bir ulus devletin bir başkasına karşı gerçekleştirdiği siber saldırıları ifade eder,

ancak aynı zamanda bireysel ulusların hedeflerini ilerletmeyi amaçlayan terörist grupların veya hacker gruplarının saldırılarını tanımlamak için de kullanılabilir. 

Bu siber saldırılar radarda sık sık gerçekleşecek, ancak Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için sosyal medyayı manipüle ettiği iddiası da dahil olmak üzere daha yüksek profilli vakaların sayısında artış oldu. 

Siber savaşla ilgili en büyük sorunlardan biri, saldırıyı kimin başlattığını çözmek genellikle zordur. İnternetin sağladığı gizlilik ve bilgisayar korsanlarının izlerini örtmek için kullandıkları aldatıcı yöntemler nedeniyle, bir siber saldırının failinin izini sürmek genellikle zor olabilir. 

siber-saldırı

Genellikle, sadece suçun arkasında olabilecek ülke, organizasyon veya kişiyi işaret edecek motifleri çevreleyen istihbarat veya tahmin çalışması olacaktır. 

Siber savaş, ulusal elektrik şebekeleri, finansal piyasalar veya askeri veritabanları gibi kritik altyapılara saldırarak bir ülkeyi istikrarsızlaştırmak için potansiyel olarak kullanılabilir. Bu ölçekte bir saldırıdan kaynaklanan hasar yıkıcı olabilir. 

Siber savaş hangi biçimleri alabilir? 

ddos-saldırıları
  1. Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırısı 

Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırısı, birden çok kaynaktan gelen büyük miktarda trafikle boğularak çevrimiçi bir hizmeti kullanılamaz hale getirme girişimidir. Bu saldırı yöntemi, 2007 yılında siber savaşın resmi olarak manşet haline gelmesiyle kullanılmıştır. 

  1.  Virüsler, Solucanlar ve Truva atları 

Virüsler, Solucanlar ve Truva atları, siber savaş saldırılarında kullanılabilecek kötü amaçlı yazılım biçimleridir . Bir sisteme virüs bulaştırmak için, diğer programlarla gruplandırılarak, dosyalara eklenmiş, eski yazılımlardaki güvenlik açıklarından yararlanarak kurulmuş veya vakaların büyük çoğunluğunda olduğu gibi, bir kullanıcı kimlik avı dolandırıcılığına düştüğünde ve tıklandığında yüklenir ek veya bir dosyayı indirir. 

Bu yöntem 2010’daki ilk ulus devlet siber saldırılarından birinde, Amerikalılar ve İsrailliler İran’ın nükleer silahlarda kullanılabilecek Uranyum üretimini durdurmak için işbirliği yaptıklarında kullanıldı. 

  1. Yamasız Yazılım 

Yamasız yazılım, bilgisayarların saldırıya uğramasının ana nedenlerinden biridir.Suçlular, eski ve eski yazılımlardaki bir güvenlik açığından yararlanarak bir saldırı başlatmak için hızlıdır. 

‘Yama’ bu güvenlik açıklarını giderir, böylece bilgisayar korsanları hassas verileri çalmak, kullanıcıları kilitlemek veya fidye talep etmek için bir sisteme giriş yapamazlar. Yamalar uygulanmazsa, siber suçlulara ağlara kolay erişim noktaları sağlar. 

siber-savaş

Siber savaş, geleneksel savaş kadar tehlikeli midir? 

Siber savaş hiçbir zaman geleneksel savaşın verebileceği hasarı vermeyecektir, ancak siber saldırılar insan hayatını tehlikeye sokabilecek büyük ekonomik ve altyapısal hasara neden olabililir. 

Siber saldırılar için ne tür önlemler alınabilir? 

siber-guvenlik-onlemleri
  • 1-Personel için siber güvenlik eğitimi almak 
  • 2-Hiç şüpheli bağlantıları tıklama 
  • 3-Anti virüs yazılımı 
  • 4-Sürekli yazılımı güncelle 
  • 5-USB Güvenliği 

Dünya üzerinde canlı Siber Tehtid Haritaları’na buradan ulaşabilirsiniz; 

https://www.parsecuremap.com/#2/42.3/-17.7

https://cybermap.kaspersky.com/tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir